Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Jitka Novodomská
Kosmonautů 768. Jičín, 50601
tel: 725886224
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

Nová cena 44 Kč (1,76 €)
Nová cena 44 Kč (1,76 €)
Nová cena 13 Kč (0,50 €)

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Nová cena 58 Kč (2,32 €)
Nová cena 19 Kč (0,76 €)
Nová cena 13 Kč (0,50 €)

11. 11. 2016 | Recepty

Domácí ovocný čaj

Nabídka čajů v obchodech je dnes obrovská.  Většinou se dají koupit i za pár korun, jenže jen čert ví, co sáčky naplněné směsí rádoby čaje, obsahují.

A když už je čaj kvalitní, zdobí ho finanční částka, díky které většinu z nás chuť na něj přejde.

Tak proč si během léta, kdy je všude ovoce dostatek, svůj vlastní čaj nepřipravit.

Je to jednoduché a z výsledku budou mít čajoví labužníci opravdu radost.

 

A co budeme potřebovat? Ovoce, ovoce, ovoce a zase jen ovoce.

Pokud máte své oblíbené druhy, můžete si nasušit jen ty, které preferujete. Ale fajn je, když nasušíte všechno možné ovoce a připravíte si i směsi. Výběr je jen na vás.

 

A jdeme na to. Sušit můžeme v troubě na nízkou teplotu nebo jednodušší variantou je sušička.

 

Se začátkem léta přicházejí první a nejoblíbenější plody

JAHODY – nakrájíme na plátky.

BORŮVKY – bobulky ponecháme celé. Při sušení se nafukují a zase splaskávájí a nakonec jsou z nich suché kuličky. Plody musí být zralé ale pevné. Nepřezrálé.

JABLKA – u jablíček můžeme volit z několika variant. Nejdříve je sbavíme jadřinců a otlačených míst. Krájíme je i se slupkou, nebo oloupeme slupku, kterou nevyhazujeme a můžeme ji sušit samostatně. Na čaj nám postačí. Jablka pro sušení krájíme na plátky. Po usušení máme všem známé KŘÍŽALY.

Zvláštní skupinou ovoce jsou MALINY, OSTRUŽINY A RYBÍZ

Toto ovoce je z velké části tvořené šťávou, která se sušením odpaří a zůstanou nám převážně jen zrníčka. Ale můžeme na to vyzrát. Ovoce přepasírujeme přes síto nebo použijeme mlýnek na ovoce, který je určený k výrobě marmelád. Ten funguje tak, že šnek uvnitř odděluje šťávu od slupek a zrníček. Šťávu můžeme použít na výrobu marmelády a zbytek (což by byl jinak odpad) usušíme a použijeme na náš čaj.

 

Pokud bychom chtěli do našeho čaje vnést trochu exotiky, můžeme si nasušit i

ANANAS - k sušení použijeme jen ananas, který je hodně zralý. Odřízneme listy, oloupeme, rozkrojíme a odstraníme dřevnatý střed. Nakrájíme na plátky.

 

 

Další přísadou do našeho DOMÁCÍHO OVOCNÉHO ČAJE může být i

CITRON nebo CITRONOVÁ KŮRA – k sušení lze použít jen chemicky neošetřené plody, pokud nemáme k dispozici, musíme kůru před použitím důkladně omýt vodou a kartáčkem. Citron můžeme nakrájet na kolečka, nebo sušíme jen kůru, pokrájenou na menší kousky. Je nutné ji zbavit bílé, nahořklé blány.

Základ našeho čaje máme teoreticky hotový. Samozřejmě můžeme použít k sušení i další druhy ovoce a plody, jako třeba BRUSINKY, ŠÍPEK a podobně.

Nezbývá než teorii proměnit v praxi a s nadšením se začít chystat na tu již zmíněnou zimu a trochu toho léta si uchovat ve skleničkách v podobě dobrého čaje, který jsme si sami vyrobili. A určitě je to i super dárek.

A aby nám vydržel po celou dobu, než ho zpracujeme, musíme ho správně skladovat. Nejdůležitější je, aby se k sušeným plodům nedostala vlhkost z okolního prostředí a také různí škůdci. Proto je dobré ho uchovávat v dobře utěsněných sklenicích. Vhodné je také zamezit přístupu přímého světla. Sušené plody potom ztrácí svou barvu.

Takže – domácím čajovým směsím se meze nekladou.

Uvidíte, že budete mile překvapeni.

Autor: Markéta Měřičková

Zdroj: pinterest.com